Ράφη - Τα 100+ μου άρθρα στο gr

Με αφορμή τα 100+ μου άρθρα στο gr σκέφτηκα να σας δείξω από την μεριά μου, με λίγα λόγια τι είναι για εμένα το Hip-Hop, το hiphop.gr και τι ρόλο βαράω ο ίδιος.

Σε κάποιο 'Black Party' στο Bar 'Κεντρικό'

Η πρώτη μου επαφή με το Hip-Hop ήταν το καλοκαίρι του 2000 που είχα πάει πρώτη φορά κατασκήνωση. Εκείνη την χρονιά είχα ομαδάρχη τον MC Nerone από τους LBP (Oι LowBapers της εποχής παίζει να θυμούνται). Ήταν ο πρώτος που είδα να χορεύει Break Dance και ήταν αυτός που μου είχε μάθει τα πρώτα μου moves. Σεβασμό στον Ζαφείρη, ο οποίος σήμερα εργάζεται πάνω στην ρομποτική!

Γυρνάω από την κατασκήνωση και ένα μεσημέρι έχουμε ξεμείνει στο πάρκο στην γειτονιά μας 3 παιδιά, και ρίχνει ο ένας μια ιδέα σε φάση “πάμε να πάρουμε τα σπρέι του αδερφού μου να βάψουμε εδώ στο πάρκο;” μικροί τρελαμένοι εμείς, πάμε στην πολυκατοικία του παιδιού χώνεται αυτός στα ρολόγια του νερού και βγάζει μια τσάντα με χρώματα. Από εκεί την μέρα ξεκινήσαμε να γεμίζουμε το “Φυτώριο” (πάρκο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης) με ταγκιές και μπόμπες Τζία, Daffy και Ράφη.

Με τα παιδιά χαθήκαμε όταν επιλέχτηκα στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ήταν σε άλλη περιοχή... Μάγκες μου ελπίζω να είστε καλά, όπου και αν είστε!

Με τον καιρό ξεκίνησα να κάνω παρέα με έναν μεγαλύτερο φίλο μου, που τότε “ζωγράφιζε” όλη την γειτονιά, έκανε freestyle σε όλο τον κόσμο και εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να ηχογραφεί τα πρώτα του Rap. Γούσταρα πολύ την φάση του τόσο, που του είχα γίνει “τσιμπούρι”. Σιγά-σιγά δίπλα του ψευτοξεκίνησα να γράφω τους πρώτους μου στίχους. Ο Ace MC από τους NEMESIS (η παλιά φρουρά της Θεσσαλονίκης ξέρει) λοιπόν είναι αυτός ο τύπος που από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να τροφοδοτεί το μικρόβιο που μου είχε κολλήσει ο Ζαφ. Τζίμη αδερφέ μου, το 2ο RESPECT μου.

Live Μαύρη Τρύπα με τους '2310'

Η πρώτη φορά που άκουσα για το .gr

Στην αρχή όλα αυτά για εμένα ήταν ακόμη ένα παιχνίδι με τους φίλους μου. Ώσπου γύρω στο 2003 που ξεκίνησα να μαθαίνω τι είναι αυτό που άκουγα όταν χόρευα Break. Ένας φίλος μου από Τούμπα ο beatmaker Manwe, που τότε έκανε παρέα με τους Δίχως Συμπόνια και γνώριζε τον Jamster από την γειτονιά του, μου είπε ότι υπάρχει site για το Ελληνικό hip-hop, το hiphop.gr.

Έτσι σε κάθε ευκαιρία που έβρισκα να συνδεθώ στο internet από κανένα ιντερνετάδικο έψαχνα να μπω στο περιβόητο hiphop.gr, το αστείο είναι πως στην αρχή το πληκτρολογούσα με παύλα ανάμεσα και (προφανώς) δεν μου το έβγαζε... Μέχρι που με έκοψε και το βρήκα (καταλάθος) και από εκεί και πέρα έμπαινα όσο πιο συχνά γινόταν.

Από το gr έμαθα και για το περιοδικό Hood. Υπήρχε τότε στο gr ένα section που παρακολουθούσα που λεγόταν "χάρτης σκηνής". Εκεί έμπαινε ο όποιος είχε συγκρότημα και δήλωνε την έδρα του και την δουλειά του. Παρακολουθούσα κυρίως την αρχική και κατέβαζα επιλεκτικά πράγματα από την βιβλιοθήκη των ΜΡ3, παρακολουθούσα και το Forum απ' έξω, έως που κάποια στιγμή πήρα απόφαση να ξεκινήσω και εγώ να γράφω θέματα και απαντήσεις.

Φωτογραφία του 2007 από κινητό της εποχής.

Η απόφαση να αρθρογραφήσω...

Τα χρόνια περνούσαν και το gr γινόταν μέρος της καθημερινότητας μου. Κάθε μέρα ξυπνούσα άνοιγα PC και οι πρώτες σελίδες που άνοιγα ήταν μια της ομάδας μου και μια το gr. Ώσπου φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2013 και όπως κάθε καλοκαίρι οι rappers, οι αρθρογράφοι και όλος ο κόσμος κάνουν διακοπές από τα πάντα. Πλησιάζει ο Νοέμβρης και ανεβαίνει το άρθρο που ο Frozen αποφάσισε να σταματήσει να γράφει στο gr και να ψάχνει τον επόμενο αρχισυντάκτη

Να επισημάνω πως αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Frozen. Είναι γεμάτο αλήθειες στο 100% του. Αλλά για όποιον τεμπελιάζει του δίνω το σημαντικό κομμάτι με λίγα λόγια. Στο τέλος του άρθρου του είχε γράψει:

Αν πιστεύεις ότι έχεις τα αρχ@@@α, να αναλάβεις το τιμόνι του hiphop.gr και να κάτσεις στην "ηλεκτρική" καρέκλα.... εξήγησε τους λόγους που νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις....
Να κάνετε ότι μπορείτε για να στηρίξετε τον νέο αρχισυντάκτη. Τον χρειάζεται η σκηνή μας.

Frozen

Πέρασαν λίγες μέρες το ζύγισα λίγο μέσα μου και πήρα την απόφαση να του στείλω e-mail. Χωρίς να ξέρω αν είχα τα αρχ1δι@ να κάτσω στην ''ηλεκτρική καρέκλα'', ή αν όντως τότε έπεισα τον Frozen ότι κάνω για αυτήν την θέση ή αν ήμουν και η μοναδική του επιλογή.

Σήμερα 4+ χρόνια μετά το πρώτο μου άρθρο και 100+ άρθρα επίσημα είμαι σίγουρος ότι το στομάχι μου κάθε μέρα έχει μάθει να σφίγγει όλο και πιο πολύ.

Με αυτό μου το άρθρο θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο hiphop.gr που μου άνοιξε πόρτες να συναντηθώ, να αράξω, να γνωρίσω και να κάνω ακόμα και φιλίες με κάποιους από τους παιδικούς μου ήρωες.

Κάποιοι από αυτούς έπεσαν στα μάτια μου και άλλοι ανέβηκαν, έκπληξη μου προκάλεσαν άτομα τα οποία τα είχα χαμηλά και όταν τους γνώρισα ανέβηκαν και άλλοι που τους είχα ψηλά, έπεσαν. Υπάρχουν και μερικά άτομα που δεν μου αρέσει η μουσική τους άλλα ταίριαξαν τα γούστα μας και υπάρχουν και καλλιτέχνες που μου αρέσει η μουσική τους τρομερά αλλά δεν ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες.

Επίσης ευχαριστώ τον Frozen που με εμπιστεύτηκε την θέση του, ευχαριστώ τον Jimbo και όλους τους moderators (που τους βγαίνουν τα μάτια καθημερινά) για την συναδελφικότητα και τέλος ευχαριστώ τον Fenix για την συνεργασία.

Για το τέλος λίγα πράγματα για μένα...

Ένα από τα κακά μου είναι ότι αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και πολλές φορές δεν έχω χρόνο να γράφω κάποια άρθρα στην ώρα τους. Μερικοί που γκρινιάζετε για την αργοπορία μερικών άρθρων. Σας προκαλώ να βγείτε από το καβούκι σας και να γράψετε 2-3 άρθρα επώνυμα, να μου τα στείλετε και εγώ με την σειρά μου να σας τα ανεβάσω.

Είμαι ο Ράφη, ζω στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (έτος: Μεγάλο). Μ' αρέσει το ποδόσφαιρο(εντός και εκτός χορταριού). Έχω κάνει ότι δουλειά μπορείτε να φανταστείτε. Κυρίως όμως δουλεύω ως Bartender και ως D.J.
Αγαπάω το HipHop με τα καλά και τα κακά του. Από το 2014 είμαι στην ομάδα του FishboneRadio.com. Γράφω rap όποτε νιώθω ότι έχω κάτι να πω.... Τα καλύτερα έρχονται!!!

RapSpect με τον Ράφη (Trailer) Πρεμιέρα Τρίτη 8 Μαΐου στο Άτλας TV

Τα υπόλοιπα 122 μου άρθρα είναι εδώ

Υ.Γ.

Αυτό το άρθρο το ξεκίνησα σαν ιδέα το Πάσχα και σιγά-σιγά είχε φτάσει πάνω από 3.000 λέξεις. Η σημερινή μορφή του (1100 λέξεις) έγιναν σε ένα βράδυ.

Και επειδή Memento Mori, φοράμε πάντα κράνος και ζώνη ασφαλείας και έχουμε ορθή οδική συμπεριφορά. RIP Σ.Μ. εύχομαι να είσαι ο τελευταίος με αυτόν τον τρόπο.