Το Μίασμα - Ξένος στη Ρώμη ΙΙ: Φυλακή

Πριν λίγους μήνες το μίασμα κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Ξένος Στη Ρώμη" με τίτλο "Φυλακή". Μια βιωματική αφήγηση χωρισμένη σε τρία μερη που περιγράφει πώς είναι να εισαι περισσευόμενος στην κοινωνία (Ρώμη). Το Μίασμα - ένας mc που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ελληνικού underground - DIY κοινωνικοπολιτικού ραπ, επιστρέφει 5 χρόνια μετά δίνοντας μας άλλο ένα κομμάτι από την ιστορία της Ρώμης. Το μίασμα παρουσιάσε το δίσκο του στο www.tomiasma.gr, μιλώντας για το concept του δίσκου, τα μηνύματα που περνά, καθώς και άλλες μικρές λεπτομέρειες και άγνωστες πτυχές που κρύβονται πίσω από την δημιουργία του.

Πρόκειται για έναν δίσκο στον οποίο δεσπόζει έντονα το στοιχείο του αυθορμητισμού και η έκφραση του πολύπλοκου εσωτερικού κόσμου του Μιάσματος. Άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ΞΣΡ:ΙΙ είναι τα μεγάλα αφηγηματικά κουπλέ πάνω σε άρτια επιλεγμένα instrumentals, στα οποία δεν συναντάμε κανέναν άλλο mc να συμμετέχει. Με το άκουσμα μόνο του πρώτου κομματιού μπαίνεις κατευθείαν στο ψαχνό, χωρίς να συναντήσεις Intro/Outro, interludes ή μεγάλες κουραστικές εισαγωγές. Απλό, χωρίς ρίμες πυροτεχνήματα, το ΞΣΡ ΙΙ απαρτίζουν συνολικά 15 ατόφια ξεχωριστά κομμάτια. 2 εξ αυτών είναι αποκλεισμένα στη χώρα μας λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, τα οποία θα βρείτε στο Soundcloud του Μιάσματος.

Οξύμωρος, παρά το underground προφίλ και την "φθηνή" παραγωγή, το "ΞΣΡ2: Φυλακή" αναμένεται να κοπεί σε φυσική μορφή στην πιο επαγγελματική εκδοχή που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε όλη την υπόγεια σκηνή, όπως ακριβώς συνέβη και με το "ΞΣΡ1: Περιθώριο".

Ας δούμε τι λέει ο ίδιος.

Δεκέμβρης του 2018, κι ο μήνας 17. Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε το "Ξένος στη Ρώμη Ι: Περιθώριο", το πρώτο κομμάτι της τριλογίας. Σήμερα το μίασμα γίνεται 8 χρονών και θέλοντας να τιμήσω αυτήν την επέτειο, σας χαρίζω το "Ξένος στη Ρώμη ΙΙ: Φυλακή".

Το "ΞΣΡ2" είναι ένας κοινωνικοπολιτικός και βιωματικός δίσκος, πάνω από instrumentals, γραμμένος το 2013 και αποτελεί το δεύτερο κομμάτι της τριλογίας "Ξένος στη Ρώμη". Ήθελα να γίνει μια πλήρως επαγγελματική δουλειά, για αυτό και μπήκα στην διαδικασία να αγοράσω όλα τα βινύλια που περιέχουν μέσα τα instrumentals που χρησιμοποίησα όπως ακριβώς με το ΞΣΡ1, δίνοντας έτσι μια πιο αναλογική αισθητική στο αποτέλεσμα*. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 2013 στην Θεσσαλονίκη, στο αυτοοργανωμένο studio ΒΟΟΜ ΜΠΑΜ LX. Όπου έμεινε καταχωνιασμένος στο σκληρό μου μέχρι να γίνουν οι μίξεις. Φτάνοντας στο 2018, έκανα κάποιες μικρές διορθωτικές ηχογραφήσεις και αλλαγές στο Pineline Music Lab, και παρέδωσα κανάλια στον Mastercat όπου φιλοτέχνησε την μίξη και το master.

*Και καλύτερα claims στους παγκόσμιους γυπαετούς των δισκογραφικών εταιριών.

Ερχόμενος στο σήμερα, ο δίσκος βγαίνει πρακτικά 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, ένα μεγάλο μα αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να έχω κάνει την αυτοκριτική μου για την επιλογή μου, και να καταλήγω ότι, είναι ένα σημαντικό project στο ιστορικό συνεχές της τέχνης μου. Απολαύστε λοιπόν τη φυλακή, όπως την βίωσε το μίασμα της Ρώμης.

Για την δημιουργία των γραφιστικών: Κατασκευάστηκε καπελάκι από τη Happiness και τον Σκλάβο, Παίξαμε με τα αρκουδάκια τα όποια φωτογράφισε ο Χάρης Septum και φιλοτέχνησε για να χρησιμοποιηθούν για τα γραφιστικά. Μετά, ζήτησα κάποιες τελευταίες πινελιές από τον Σκλάβο για το booklet. Τέλος, η Happiness και ο Σκλάβος έστησαν τα εξώφυλλα και το booklet στην τελική τους μορφή, φτιάχνοντας την συνέχεια της ιστορίας του "ΞΣΡ1". Για τυχόν ορθογραφικά πυροβολείτε τον αξιαγάπητο Zod. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που έτρεξε για την δουλειά μου, και χαίρομαι ιδιαιτέρως που όλοι τους αποτελούν περήφανες ακτίνες στον κύκλο μου.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Θοδωρή για τα lyrics video.

Ο δίσκος αποτελεί την Τρίτη κυκλοφορία μου και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι ο δίσκος διατίθεται σε φυσική μορφή, σε jewel case και 16σέλιδο booklet με 5 ευρώ προτεινόμενο αντίτιμο, για όσους θέλουν να στηρίξουν οικονομικά την τέχνη μου και θέλουν να δουν επερχόμενες δουλειές. Βάζω ως προτεραιότητα την προσωπική επαφή με τα άτομα, για αυτό και θα προτιμήσω την διακίνηση της φυσικής κόπιας του δίσκου χέρι με χέρι, όπου αυτό είναι δυνατό. Όποιος ενδιαφέρεται για το δίσκο, μπορεί να στείλει στο tomiasma@hotmail.com

Εδώ κρίνω απαραίτητο να ειπωθούν δυο λόγια για το αντίτιμο σαν θεσμός, λόγω της ευρύτερα διαδεδομένης δαιμονοποίησης του. Για αυτό και παραθέτω το αντίστοιχο κείμενο από την κοπή του δίσκου.

"Ξεκαθαρίζεται ρητά ότι το περιεχόμενο δεν είναι προς πώληση. Αυτό σημαίνει πως το αντίτιμο που καλείται το άτομο να διαθέσει είναι για το υλικό που κρατάει στα χέρια του, δηλαδή για τη φυσική μορφή του δίσκου και μόνο. Σαφώς, το αντίτιμο ως θεσμός κουβαλάει, ως έναν βαθμό, τον αποκλεισμό των ατόμων από τη δημιουργία, αλλά, από τη στιγμή που ο δίσκος διατίθεται ελεύθερα και μέσω internet, ο αποκλεισμός παραμένει μόνο στον "συλλεκτικό/υλικό" τομέα, αν προφανώς το άτομο έχει την "τύχη" να έχει καλυμμένες τις πρωταρχικές ανάγκες της πυραμίδας του Maslow. Η σοβαρή ανάλυση και κριτική του συνολικού θεσμού του αντιτίμου αντανακλάται στην καθημερινή οικονομική βία των εκμεταλλευτικών και κυριαρχικών δομών και φτάνει μέχρι τα ταμεία οικονομικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης. Το ιδανικό θα ήταν κάθε υλικό να διατίθεται ελεύθερα και κάθε άτομο να δίνει όσα μπορεί ή όσα θέλει, καθώς δεν έχουμε όλοι την ίδια οικονομική "άνεση". Είναι η ιδεατή περίπτωση που προϋποθέτει την απελευθερωμένη από οικονομικούς παράγοντες δημιουργία. Στην περίπτωση των "Ξένος στη Ρώμη", υπήρχαν συγκεκριμένες τιμές κοπής, βινυλίων, ηχογραφήσεων, μεταφοράς, κ.ά., δηλαδή ένα συνολικό κόστος τετραψήφιο, που καλέστηκα να το καλύψω από το βιοποριστικό μου ταμείο. Ο δίσκος δε διατίθεται στην τιμή κόστους, διότι ο σκοπός της κοπής του είναι να παράξει κέρδος. Κέρδος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής του, την κάλυψη εξόδων επόμενων projects, την αύξηση της υλικοτεχνικής αυτονομίας ως προς την (ανά)παραγωγή τέχνης, καθώς και την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών. Αντιλαμβάνομαι την τέχνη μου ως βιωματική και ως φορέα της εξεγερτικής συνείδησης. Στον λόγο μου συμβολοποιείται ο πόλεμος με το υπάρχον σε κάθε του έκφανση. Είναι ό,τι μου δώσαν‘ να ζήσω, στραμμένο στα κεφάλια τους."

Το Μίασμα - Ξένος στη Ρώμη ΙΙ: Φυλακή

Soundcloud: https://soundcloud.com/tomiasma/sets/xsr2?fbclid=IwAR1fYUdERTbJLJNAB414aDyVkS8po9NAJYL9Q8oo1QMLLmygqO2jWccGXw0
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCPUXb1c5S4nr20q5gt82xtg?fbclid=IwAR3EahIAgLTMjVrmtA-X2W5mIF1FeP0tJ4mY9xZ_oR7bgiDZAuguKjJLqCE