Nicki Minaj - Queen

To Queen είναι ο νέος δίσκος της Nicki Minaj. Κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου από την Young Money Entertainment και την Cash Money Records, τέσσερα χρόνια μετά τον τελευταίο πετυχημένο δίσκο της πίσω στο 2014, το The Pinkprint. Το Queen είναι ένας Hip Hop δίσκος με αρκετά στοιχεία Pop, r&b και trap. Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια δουλειάς το Queen είναι εδώ. Συμμετέχουν αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες της Hip Hop και Pop σκηνής, όπως οι Eminem, Foxy Brown, Future, Swae Lee, Lil Wayne, Ariana Grande, Labrinth, και The Weeknd.

Το album ξεκινά με το κομμάτι “Ganja Burns”, το οποίο είναι και αναμφισβήτητα το καλύτερο βίντεο κλιπ που έχει βγάλει μέχρι στιγμής η Nicki Minaj. Εδώ η Nicki εμφανίζεται ως η βασίλισσα της ερήμου, με τη μορφή μιας σύγχρονης Κλεοπάτρας. Όπως εξηγείται και στην αρχή του βίντεο, η βασίλισσα Minaj εκτοπίζεται από το θρόνο της μετά από μια οργανωμένη προσπάθεια, στην οποία κρυβόταν από πίσω ένα πολύ κοντινό της πρόσωπο. Η Nicki μετά από μια μεγάλη περιπλάνηση στην κατασκονισμένη έρημο, επιστρέφει πιο δυναμική από ποτέ, συνταντά ξανά άτομα από την φυλή της και μεταμορφώνεται ξανά σε βασίλισσα της ερήμου. Σε απόσπασμα του Ganja Burns αποτυπώνεται και το εντυπωσιακό εξώφυλλο του Queen.

Ακολουθεί το Majesty. Ένα κομμάτι με φωνητικά στο ρεφραίν, στο οποίο συμμετέχει o Eminem και ο Lebrinth. Το τρίτο κομμάτι Barbie Dreams, μιλά για τις σεξουαλικές επιθυμίες της Minaj, αναφέροντας διαφόρους διάσημους καλλιτέχνες όντας το τέταρτο κατά σειρά video clip του δίσκου. Στη συνέχεια έρχεται το “Rich Sex”, σε trap παραγωγή με τη συμμετοχή του Lil Wayne. Εδώ οι απόψεις για τον τρόπο που ραπάρει ο Lil Wayne διίστανται. Ίσως ήταν μια περιττή συμμετοχή. Θα ήταν προτιμότερο να ακουγόταν μόνο η Nicki πάνω σε μια τόσο ωραία παραγωγή. Στο ίδιο στυλ με το Rich Sex, η Minaj προχωρά στο “Hard White”.

Ακολουθούν τα κομμάτια Bed και Αll I Thought About You με τη συμμετοχή των Ariana Grande και The Weekend αντίστοιχα, τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια την καθαρά pop πλευρά του δίσκου, μαζί με το επόμενο τραγούδι με τίτλο Run And Hide. Το Bed συγκεκριμένα ήταν και ένα από τα τρία Single που κυκλοφόρησαν πριν το Queen. Πριν φτάσουμε στο Chun-Li σειρά έχει το “Chun Shae”, ένα χαλαρό κομμάτι με την συμμετοχή του Swan Lee, φτάνοντας κάπου εδώ σιγά σιγά στη μέση του δίσκου…

Το Chun Li αποτελεί το πρώτο Single του Queen. Κυκλοφόρησε αρχικά στις 12 Απριλίου του 2018, σε ένα αισθησιακό βίντεο με πλάνα που τράβηξε μόνη της η Nicki Minaj, όπου σε λιγότερο από ένα μήνα κυκλοφόρησε σε επίσημο βίντεο κλιπ. Ο τίτλος του κομματιού είναι από τον Chun-Li, χαρακτήρα από το βιντεοπαιχνίδι Street Fighter. Όσο για το κλιπ μοιάζει σα να είναι γυρισμένο το 2050! Το Chun Li ήρθε να ταράξει την ηρεμία που άφησαν τα προηγούμενα τρία κομμάτια, και ο δίσκος αποκτά προσωρινά ένα σχετικά πιο επιθετικό ύφος.

Πλέον βρισκόμαστε στο LLC, πριν φτάσουμε σε άλλο ένα κορυφαίο κομμάτι του δίσκου, το Good Form, σε μία παραγωγή με στοιχεία τόσο trap όσο και r&b. Tα πράγματα ηρεμούν ξανά με δύο pop κομμάτια, το Nip Tuck και το Come See About Me και ένα interlude. Εδώ οι αγριάδες μένουν στην άκρη και η Minaj βγάζει έναν πιο ρομαντικό εαυτό τραγουδώντας πολύ όμορφα, αποδεικνύοντας πόσο το έχει σε όλα τα είδη. Στη δέκατη έκτη θέση του δίσκου βρίσκεται το Sir στο οποίο συμμετέχει ο Future. Κάπου εδώ, μαζί με το Miami, φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος. Η Nicki μας αποχαιρετά παρέα με την oldschool raper Foxy Brown, με το Coco Chanell.

Το Queen είναι αναμφισβήτα ένας ακόμη δίσκος-σταθμός για την καριέρα της Nicki Minaj. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και προσεγμένη δουλειά (ειδικά σε παραγωγικό επίπεδο), με πολλά και αρκετά δουλεμένα κομμάτια, εξαιρετικά video clips χώρις να κυριαρχεί το στοιχείο της μονοτονίας. Οι κριτικές για τον δίσκο είναι αμφιλεγόμενες. Σημαντικοί μουσικοκριτικοί επισήμαναν πως είναι ένας θαυμάσιος δίσκος, κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Όπως και να έχει σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ρίξετε μια ακρόαση!

Το Queen μπορείτε να το βρείτε μόνο στο Spotify για μία νόμιμη ακρόαση. Επίσης κυκλοφορεί σε διπλό πορτοκαλί βινύλιο, σε κασσέτα και σε CD, τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε από το επίσημο Merch Store της Minaj.

Spotify: https://open.spotify.com/album/2acDkDTWdNFie1HjcFa4Ny
Παραγγελία 2XLP, Cassette, CD: https://nickiminajqueen.com/

Tracklist

 1. Ganja Burns 4:54
 2. Majesty Featuring – Eminem, Labrinth 4:55
 3. Thought I Knew You Featuring – The Weeknd 3:18
 4. Rich Sex Featuring – Lil Wayne 3:12
 5. Hard White 3:13
 6. Bed Featuring – Ariana Grande 3:10
 7. Barbie Dreams 4:39
 8. Run & Hide 2:34
 9. Chun Swae Featuring – Swae Lee 6:10
 10. Chun-Li 3:11
 11. LLC 3:41
 12. Good Form 3:19
 13. Nip Tuck 3:27
 14. 14 2 Lit 2 Late (Interlude) 0:55
 15. Miami 3:10
 16. Sir Featuring – Future 3:44
 17. Come See About Me 4:06
 18. Coco Chanel Featuring – Foxy Brown 3:44
 19. Inspirations (Outro) - 00:58