Τα 5 πιο σπάνια και δυσεύρετα Ελληνικά Hip Hop βινύλια

Το ελληνικό Hip Hop γράφει επίσημα ιστορία από το 1993, με τις πρώτες κυκλοφορίες τους Σκληρούς Καιρούς των FF.C και την Διαμαρτυρία από τους Active Member να αποτελούν και τα πρώτα Originally ελληνικά hip hop βινύλια. Originally διότι πολλοί θα μπορούσαν να αναφέρουν και ως hip hop δίσκους τα άλμπουμς των O.P.A. ή του Άρη Τόμας, οι οποίοι προηγούνται χρόνια πριν από τις παραπάνω κυκλοφορίες, στους οποίους όμως το pop στοιχείο υπερτερεί.

Γενικότερα το ελληνικό hip hop βινύλιο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλη του τη πορεία μέχρι σήμερα και αποτελεί το πιο ξεχωριστό κομμάτι σε ολόκληρη την ελληνική δισκογραφία, μαζί με το punk της δεκαετίας του '80. Πρόκειται για δύο είδη όπου η πλειοψηφία των κυκλοφοριών απαιτούν αρκετό χρήμα και ψάξιμο έτσι ώστε να προστεθούν στη συλλογή ενός ακροατή.

Πειραματικές ανεξάρτητες παραγωγές περιορισμένης έκδοσης, λογοκρισία, αρκετά περιορισμένη έως μηδαμινή ζήτηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κυκλοφορίας ή εκτίμηση από το κοινό με διαφορά φάσης είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν έναν δίσκο σπάνιο εφόσον λίγα κομμάτια ανα περίπτωση τυπώθηκαν ή διασώθηκαν κάθε φορά.

Ας δούμε λοιπόν 5 από τα πιο σπάνια και δυσεύρετα ελληνικά hip hop βινύλια, που ένας σημερινός πλέον μισθός μοιάζει ίσως λίγος για να αποκτήσεις μόλις ένα από αυτά. Και το θέμα μακάρι να τέλειωνε εκεί. Ίσως να πετύχεις αγγελία και μία φορά στα 10+ χρόνια που δύσκολα να είσαι κι αυτός που θα το προλάβει αν δε το κυνηγήσεις εγκαίρως.

5. Ζωντανοί Νεκροί - Ο Πρώτος Τόμος (2006)

FM Records-ΗΧΟ 001

Ο Πρώτος Τόμος των ΖΝ κυκλοφόρησε το 1998 και μάλιστα μόνο σε CD και κασσέτα. Οκτώ χρόνια μετά ο DJ Alx παίρνει την απόφαση να τυπώσει το ιστορικό αυτό άλμπουμ σε 100 αντίτυπα διπλού βινυλίου, αριθημεμένα και υπογεγραμμένα χειρόγραφα από τον ίδιο το καθένα ξεχωριστά, από τα οποία μόνο 70 δόθηκαν στην αγορά προς πώληση, εφόσον 20 από αυτά μοιράστηκαν στα μέλη και φίλους του σχήματος, ένω τα υπόλοιπα 10 από αυτά κρατήθηκαν καβάτζα από τον ίδιο τον DJ Alx. Η αρχική τιμή πώλησης του δίσκου στα ράφια του ιστορικού δισκάδικου 7+7 ανερχόταν στα 30 ευρώ. Γρήγορα όμως εξαφανίστηκαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε τόσο περιζήτητος από το ελληνικό κοινό που έφτασε να πωλείται ακόμη και προς 350-400 ευρώ το αντίτυπο!

Και το πιο περίεργο; Ο δίσκος δεν είχε καν εξώφυλλο. Είχε απλά ένα αυτοκόλλητο το οποίο ανέγραφε τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν. Όπως και να χει, τα 100 αντίτυπα φαινόταν να μοιάζουν πολύ λίγα έτσι ώστε να απολαύσουν όλοι το πρώτο τόμο στις 33 στροφές, κι έτσι ευτυχώς ο Ηχοκράτορας προχώρησε σε μια ιστορική και συλλεκτική επανέκδοση μέσα στο 2019, κυκλοφορόντας μαζί και τα Instrumentals του δίσκου. Δόξα τω Θεώ, γλιτώσαμε τα χειρότερα καθώς πρόσφατα εξασφαλίστηκε από μεριάς μου μία copy σε τρομακτικά χαμηλή τιμή και σε εξαιρετική κατάσταση μάλιστα, έπειτα από 10 ολόκληρα ασταμάτητης αναζήτησης και αναμονής.

P1010023
Φώτο από το προσωπικό μου αρχείο

4. FF.C – Η Απειλή (1998)

Polydor – 559 235-1

Η Απειλή ήταν το τρίτο δισκογραφικό άλμπουμ των FF.C και κυκλοφόρησε από την Polydor το 1998. Μιλώντας πια για μια εποχή που το βινύλιο αποτελούσε ήδη παρελθόν, αφού τη θέση του πήρε και με το παραπάνω ο ψηφιακός δίσκος πια, ο Compact Disc (CD). Ελάχιστες αγγελίες εθεάθησαν και συγκεκριμένα μία στο φόρουμ μας μέχρι σήμερα και 1-2 τα τελευταία 10 χρόνια στο discogs. Το πιο τραγικό πράγμα της ιστορίας είναι ότι η εταιρία τύπωσε 500 αντίτυπα, εφόσον την εποχή εκείνη το εργοστάσιο δεν τύπωνε κάτω από αυτό τον αριθμό, και στη συνέχεια λόγω χαμηλής ζήτησης στην αγορά τα 400 από αυτά καταστράφηκαν. Έτσι μιλάμε για 100 και μόνο αντίτυπα! Το ενδιαφέρον με την Απειλή επίσης, είναι ότι στο βινύλιο περιέχονται μόλις 14 κομμάτια αντί των 18 που εμφανίζονται στην έκδοση του CD, προφανώς λόγω εκτεταμένης διάρκειας αλλά και για να αποφευχθεί το βινύλιο να είναι διπλό αντί για ένα, έτσι ώστε να χωρέσουν όλα τα κομμάτια. Ωστόσο αν κάποιος δε θέλει να περιμένει άγνωστο πόσα χρόνια και να δώσει ταυτόχρονα μισό χιλιάρικο για να την αποκτήσει μπορεί να αγοράσει την επανέκδοση της Απειλής σε βινύλιο που κυκλοφόρησε το περασμένο Σεπτέμβρη, στα μόλις 20 ευρώ και άμεσο διαθέσιμο στο discogs και διάφορα δισκοπωλεία στο κέντρο των Αθηνών. Παρά τις πολλαπλές ερωτήσεις σε όλα τα δισκάδικα της Αθήνας, σε φίλους-γνωστούς-συλλέκτες σε όλη την Ελλάδα και της μάταιας χρόνιας αναμονής εμφάνισης κάποιας αγγελίας πώλησης του εν λόγω δίσκου, δυστυχώς δεν έχει προστεθεί ακόμη στο hip hop ράφι της δισκοθήκης μου.

96712440_672105213333642_4278269689322261596_n
Φώτος από την Απειλή του Kebzer!

3. B.D. Foxmoor – I'm Still An Active Member (1994) / Κόκκινο Εξώφυλλο

Freestyle Productions – No 104

Πρόκειται για τον πρώτο Solo δίσκο του B.D. Foxmoor αλλά και για τον πρώτο hip hop solo δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Μία από τις πρωταρχικές ανεξάρτητες παραγωγές και κυκλοφορίες της Freestyle Production που όπως και οι περισσότερες πιθανότατα και αυτή να τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα. Αυτό που κάνει το δίσκο αυτό να είναι υπερσπάνιος είναι ότι στην αρχή τυπώθηκαν κάποια πολύ λίγα κόκκινα εξώφυλλα για το δίσκο όπου στην συνέχεια, όπως φημολογείται δεν άρεσε και τόσο και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή τα εξώφυλλα να τυπωθούν σε άσπρο εξώφυλλο όπως και οι προηγούμενες κυκλοφορίες της Freestyle.

Πραγματικά άγνωστο το πόσα βινύλια παίζει να υπάρχουν εκεί έξω με κόκκινο εξώφυλλο -- το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πάνω από 20-30 μιας και ποτέ και πουθενά δεν έχει εμφανιστεί αγγελία πώλησης, αλλά και κρίνοντας από τα στατιστικά του discogs μόλις 4 άτομα έχουν σημειώσει πως το έχουν στη κατοχή τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως χάρη αυτής της ιδιαιτερότητας που φέρουν στο εξώφυλλο αυτά τα λίγα αντίτυπα πως πρόκειται για το πιο σπάνιο δίσκο του ελληνικού hip hop αλλά και της ελληνικής μουσικής γενικότερα, αλλά μιας και έχει τυπωθεί σαν βινύλιο εκατοντάδες ακόμη αντίτυπα δεν θα το αναγορεύαμε με σιγουριά ως το πιο σπάνιο. Δυστυχώς ούτε αυτό έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να το αποκτήσω..

2. Freestyle Collection Vol.1 (1994)

Freestyle Productions–?

Το Freestyle Collection Vol.1 ήταν μία συλλογή στην οπόια συμμετείχαν διάφορα σχήματα της εποχής τα οποία στη συνέχεια χάραξαν μεγάλη πορεία μέσα στη μουσική δισκογραφία όπως οι Razastarr, ο Soulnek με το σχήμα Drama N Vinyl, οι Soulbro αλλά και το πιο τρελό απ' όλα, τα Ημισκούμπρια εμφανίζομενοι με το πρώτο τους όνομα, ως Αδιάφθοροι! Κανένας δεν ξέρει τι έχει συμβεί πραγματικά με το άλμπουμ αυτό. Τυπώθηκε σε λίγα ή πολλά αντίτυπα, τυπώθηκε και στη συνέχεια καταστραφήκαν και κρατήθηκαν έστω 10 ας πούμε; Στο low bap ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2000 σε βιντεοκασσέτα, στο σημείο όπου ο X-Ray παρουσιάζει τις μέχρι τότε low bap κυκλοφορίες δείχνει μία κόπια από τη συλλογή αυτή αναφέροντας χαρακτηριστικά "δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει ποτέ σε πολλά αντίτυπα¨".

Πέραν των πολλών φημολογιών ότι τσακώθηκαν μεταξύ τους ή ότι ο X-Ray ξέχασε μέσα σε taxi τις ελάχιστες κόπιες που διασώθηκαν, το σενάριο που πιθανόν να επικράτησε είναι ότι για τον δίσκο αυτό τυπώθηκαν μόνο τα Test Pressings και στη συνέχεια για λόγους που δεν ξέρει και δεν έχει τοποθετήσει κανένας επίσημα μέχρι σήμερα ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

O αριθμός των Test Pressings που συνήθως η Fabelsound τύπωνε τότε ήταν 3 αντίτυπα, οπότε μην κουράζεστε άδικα. Προφανώς μία κόπυ έχει ο Big Daddy στα γραφεία της Freestyle όπως φαίνεται και στο ντοκυμαντέρ, την δεύτερη ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που τύπωσε τα Test Pressigs και το τρίτο άγνωστο ποιος... Θα μπορούσε να μπει στη πρώτη θέση, αλλά μιας και δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα φυλλάξαμε για τη πρώτη θέση το όντως πιο σπάνιο και δυσεύρετο βινύλιο που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

1. Βαβυλώνα – Αρχή Επί Τέλους (1997)

Parlophone – 7243 8 23782 1 1

Το πρώτο LP των Βαβυλώνα-Αρχή Επί Τέλους βρίσκεται στη πρώτη θέση της λίστας μας καθιστώντας το πιο σπάνιο και δυσεύρετο hip hop βινύλιο στην Ελλάδα, ενώ εύκολα θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως να πρόκειται και για το πιο σπάνιο βινύλιο σε όλη την ελληνική δισκογραφία. Για λόγους που ποτέ και κανένας δεν έμαθε, ο αριθμός των αντιτύπων που κυκλοφόρησαν ποτέ πέρα από άγνωστος ήταν και δραματικά μικρός, αφού ελάχιστες φορές έχει εμφανιστεί κάποιος που να πουλά κάποιο αντίτυπο ενώ ταυτόχρονα ακόμη και οι πιο δυνατοί συλλέκτες που πέρασαν ποτέ στην Ελλάδα δεν κατάφεραν ποτέ να το αποκτήσουν ή έστω να το αντικρίσουν από κοντά.

Το πιο σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το Αρχή Επι Τέλους αποτελεί και το πιο εντυπωσιακό βινύλιο στην ιστορία του ελληνικού hip hop, τόσο για το απίστευτο εξώφυλλο που διαθέτει όσο και για το ότι είναι διπλός ενώ μέσα διαθέτει ένα ένθετο στο οποίο εσωτερικά απλώνονται οι στίχοι, ενώ στο μπροστά και πίσω μέρος απεικονίζονται και αναγράφονται τα ίδια στοιχεία που υπάρχουν αντίστοιχα και στο booklet από την CD version του δίσκου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να κοστολογήσει με ασφάλεια την αξία αυτού του δίσκου, αφού κι άλλοι ελληνικοί δίσκοι λιγότερο δυσεύρετοι αγγίζουν την τιμή ακόμη και των 2000 ευρώ. Το Αρχή Επί Τέλους κατέχει ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου μιας και ήταν το πρώτο άλμπουμ που άκουσα ποτέ πέραν των mainstream της εποχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τον πιο σημαντικό δίσκο που υπερήφανα έχω στη συλλογή μου και που πολύ δύσκολα θα αποχωριζόμουν ποτέ μου.

62200640_2719919321414360_6980553313318076416_n-2
Φώτο από το προσωπικό μου αρχείο

Κάποιοι μάλιστα πριν λίγες μέρες φτιάξαν και ψήφισμα για την επανέκδοση του δίσκου! Kαμμένοι Low Bapers γαμώ τη κεφάλα σας.
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/vavylona_bd_foxmoor_epanekdosi_vavylona_arhi_epi_teloys_vinylio/

Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει διάφορα lathe cut που έχουν κυκλοφορήσει ανα καιρό πιο σπάνια. Στο παρόν άρθρο συναντήσαμε τα πιο σπάνια άλμπουμ για τα οποία συνέτρεξε σημαντικός λόγος για τον οποίο απέκτησαν σπανιότητα και μιας και δεν τυπώθηκαν εσκεμμένα σε καμία περιορισμένη έκδοση των 50-100 αντιτύπων όπως συνηθίζεται πλέον, με εξαίρεση το Πρώτο Τόμο.